VEŠNER TIČIĆ JUNAK ZGODOVINSKE ZMAGE

14. junija

Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Odlično tekmo je odigral Luka Vešner Tičić, ki je sodeloval pri obeh golih. Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.

KVALIFIKACIJE ZA EP U21 2023:

ANGLIJA – SLOVENIJA 1:2 (0:1)

Slovenska reprezentanca do 21 let je za konec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 gostovala v angleškem Huddersfieldu in dosegla eno izmed najbolj prestižnih zmag mlajših slovenskih reprezentančnih selekcij. Izbranci Milenka Aćimovića so favoriziranim Angležem zadali šele prvi poraz v kvalifikacijah in zaključili svojo skupino na tretjem mestu.

Slovenci so navijače v Huddersfieldu utišali že kmalu po uvodnem sodnikovem žvižgu. V 1. minuti je Luka Vešner Tičić poslal nevaren predložek iz prostega strela v kazenski prostor gostiteljev, kjer je Spence skušal razčistiti, a z glavo poslal žogo v mrežo nemočnega Bursika.

Slovenci so podvojili vodstvo v 64. minuti po zelo podobni akciji kot pri prvem zadetku. Tudi tokrat se je z odlično asistenco izkazal Vešner Tičić, ki je lepo zaposlil Marka Zabukovnika. Ta je z glavo matiral Bursika in nakazal, da se bo večer zaključil po slovenskih notah. Angleži so v končni tekme uspeli znižati zaostanek preko Archerja, ki je v 91. minuti po prodoru in strelu z leve strani premagal Turka ter postavil končni rezultat tekme.

Na evropsko prvenstvo se je s 25 osvojenimi točkami uvrstila Anglija, 2. mesto in dodatne kvalifikacije pa je pripadlo Češki. Slovenija je končala kot tretja s 16. točkami na računu, medtem ko so se od 4. do 6. mesta v skupini razvrstile reprezentance Kosova, Albanije in Andore.

Milenko Aćimović, selektor Slovenije: »Čestitke igralcem in strokovnemu štabu za veliko zmago v Angliji. To je velika zmaga za slovenski nogomet, fantje so bili fenomenalni. Je velika stvar za to generacijo, saj je Anglija zelo kvalitetna. Kvalifikacije so končane. Želeli smo si uvrstitve na evropsko prvenstvo, vendar nam je za kaj več zmanjkal tudi kanček športne sreče predvsem na gostovanjih, kjer smo bili pogosto dominantni v polju a ostajali brez točk. V nogometu se vedno vse vrne, nam se je tokrat v Angliji. Lepo je končati kvalifikacije s tako zmago, tako da se vračamo domov zelo veseli.

Tekst in foto: NZS