Naše mesto

Koper (italijansko Capodistria, slovensko glava Istre) je šesto največje mesto v Sloveniji.

V Mestni občini Koper živi 50.902 prebivalcev in je največje mesto ob Obali. Je upravno središče Mestne občine Koper. Mesto ima dva uradna jezika, poleg slovenščine tudi italijanščino. Ob mestu je mednarodno pristanišče Luka Koper, ki je glavni pokrovitelj našega kluba.

Podnebje v Kopru je submediteransko. Pri nas imamo vroča poletja, mile zime in pogoste vetrove, kot so burja, jugo in maestral. Povprečne januarske temperature so višje od 4 °C, povprečne julijske so višje od 22 °C. Morje je najhladnejše februarja(8 °C), najtoplejše pa avgusta (24 °C). Največ padavin pade jeseni. Najmočnejši sunki burje dosežejo hitrosti tudi do 200 km/h.

Koper je upravno središče Mestne občine Koper, poleg tega pa tudi največje in najbolj razvito mesto vzdolž slovenske obale. V Kopru ima sedež kar nekaj pomembnih podjetij med katerimi so Luka Koper, Banka Koper, Intereuropa, Cimos, itd.

Zaradi svoje bogate preteklosti in razgibane zgodovine se Koper ponaša z zanimivo mestno arhitekturo in je zato privlačen tudi za številne turiste. Mesto je bilo nekoč otok, šele v 19-em stoletju pa so ga z nasipom prvič povezali s celino. Od tedaj so okolico načrtno zasipavali in koprski otok se je dokončno spremenil v celino.
Koper je v preteklosti nosil različna imena. Iz zapisov so znana Justinopolis, Capris, in Aegida.

V Kopru je še danes moč občudovati nekatere palače, predvsem iz Beneškega obdobja in Avstro-ogrskega časa. Med drugim Pretorsko palačo, kavarno Loggia, mestno stolnico, itd.
Koper je danes urejeno turistično in gospodarsko središče. Mnogi ga obiščejo tudi po morski poti saj je v Kopru živahen potniški terminal za luksuzne potniške ladje.

Pravo srce Kopra pa je Bonifika, športno rekreacijski center, ki nam ga zavidajo od blizu in od daleč. Na Bonifiki, oz. na Stadionu Bonifika domuje tudi naš klub FC Koper.