BAČKA PALANKA

18. januarja

Za sredo je bila predvidena tekma v Dekanih, a je prišlo do spremembe. V Poreču bo nasprotnik Bačka iz Srbije.

Skok v preteklost:  navijači Kopra nimajo najboljših spominov na kvalifikacije za drugo jugoslovansko ligo.

Druga polovica osemdesetih let velja za zlato obdobje nogometnega kluba Koper, ki je v mestu in okolici postal daleč najbolj priljubljen športni kolektiv. Tekme rumeno modrih so tedaj spremljale množice navijačev. Po naslovu prvaka Slovenije se je klub v sezoni 1985/86 uvrstil v drugo ligo nekdanje skupne države Jugoslavije, ki je veljalo za izredno zahtevno in so v njem obstale le kvalitetne in izkušene ekipe. Koprčane je neizkušenost, predvsem pa sodniška kuhinja, ki je bila sicer značilnost te lige, pripeljala do izpada že po prvi sezoni. Doma so sicer osvajali točke, na gostovanjih pa so beležili tesne poraze.

Sezona 1987/88 – kvalifikacije za drugo jugoslovansko ligo

Takoj po povratku v Slovensko ligo so še drugič osvojili naslov prvaka in se podali v kvalifikacije za drugo jugoslovansko ligo.  Po dveh tekmah so izpadli proti srbski Bački. V gosteh so remizirali z 1:1, doma pa izgubili z 0:1. Srečanje je sprožilo veliko polemik in nikoli razčiščenih vprašanj. Omenjen dvoboj si je na Bonifiki ogledalo med 8 in 9 tisoč gledalcev.

BAČKA PALANKA – KOPER 1:1 (Gradski stadion, 6000 gledalcev)
Strelca: 1:0 Tešić(9), 1:1 Pisanjuk(avtogol-63)
Koper: Volk, Cepović(Galič), M. Radovanović, B. Radovanović, Voljč, Zulič, Benedejčič, Jermaniš(Trajber), Finkšt, Badžim, Barjakatarević.

Tik pred tekmo v Bački Palanki je trener Miklavčič ostal brez dveh pomembnih igralcev. Zaradi administrativne napake sta manjkala Luka Maglica in Miloš Breznikar(tekmo sta spremljala s tribune). 6000 gledalcev na mestnem stadionu se je veselilo v 9. minuti, ko je za vodstvo zadel Mile Tešić. Tudi v nadaljevanju tekme so bili domačini boljši, zapravili so tudi enajstmetrovko, kazen pa je sledila v 63. minuti, ko je po strelu Vlada Badžima  avtogol dosegel Pisanjuk.  Tekma se je končala z 1:1.

Povratna tekma,6. julij 1988:  KOPER – BAČKA 0:1 (Bonifika, 9000 gledalcev)
Strelec: Tešić(70)
Koper: Volk, Cepović, M. Radovanović, B. Radovanović, Maglica, Zulič, Benedejčič, Jermaniš, Finkšt, Barjaktarević, Breznikar.

Izjemna vročina (36°) in 9000 navijačev na Bonifiki. Zaradi kartonov je manjkal Robert Voljč, poškodovan je bil Badžim, tokrat sta lahko zaigrala Maglica in Breznikar. Ob previdni igri obeh ekip so več priložnosti imeli Koprčani (zapravili so jih Breznikar, Finkšt in Benedejčič). V  70. minuti je za goste tudi na povratni tekmi zadel Tesić. V 84. minuti je Breznikar z dveh metrov zadel vratnico.