KDO JE PRETRESEL KOPRSKI NOGOMET?

Spoštovani !

 V časniku Delo sem včeraj zasledil članek koprske dopisnice Nataše Čepar z naslovom »Kakšni pretresi se obetajo koprskemu nogometu zaradi novega župana?«, ki  me je, kot novo izvoljenega predsednika FC Kopra spodbudil k temu pisanju. V članku sem namreč prebral skrb vzbujajoče izjave predsednika NK Olimpija, g. Milana Mandariča, ki se je obregnil ob mojo izvolitev na mesto predsednika FC Kopra, do katere je prišlo na skupščini kluba dne 10. decembra. Menim, da je g. Milan Mandarič z izjavami, ki jih je podal v članku grobo posegel v avtonomijo odločanja našega društva in presegel pristojnosti, ki pritičejo športnemu delavcu iz konkurenčnega društva NK Olimpija iz Ljubljane. Ob tem apeliram na vodstvo Nogometne zveze Slovenije naj, kolikor je v njeni pristojnosti in moči, v bodoče prepreči takšne in podobne ekscese. 

 Če strnem izjavo g. Mandariča, ga je moja izvolitev na mesto predsednika kluba, kolikor razumem, neprijetno presenetila.  V odgovoru na vprašanje novinarke Nataše Čepar pa je šel g. Mandarič tako daleč, da poziva župana MO Koper g. Aleša Bržana , naj se na mojo izvolitev ustrezno odzove, oz. ukrepa. Sprašujem se, kaj je imel g. Mandarič v mislih?

 Sprašujem se tudi, kakšno pristojnost ima g. Mandarič, da kot predsednik nogometnega društva Olimpija iz Ljubljane, komentira legitimno izvolitev predsednika drugega športnega društva?  Osebno sem prizadet, saj v športu in nogometu nisem novinec. FC Kopru sem že predsedoval v letih  2012 – 2015 , v katerih smo zabeležili kar nekaj uspehov. Dvakrat smo osvojili naslov pokalnega zmagovalca, enkrat bili pod prvaki  in tri krat nastopali v evropskih tekmovanjih. Uspehov bi bilo po moji oceni še veliko več,  a nam je na poti do teh,  zmanjkalo nekaj športne sreče in vselej prepotrebnega denarja. Tega nam je odtrgal prav moj predhodnik Milan Mandarič, ki je v FC Kopru deloval v letih 2006-07 in po svojem odhodu klub pahnil v globoke dolgove, ki smo jih v času mojega predsedovanja morali odplačevati.   

Kar nekaj let smo potrebovali, da smo z g. Mandaričem sploh dosegli dogovor o izplačevanju omenjenega dolga (šlo je za skoraj milijon evrov), ki ga je mimogrede ustvaril prav Milan Mandarič s svojimi sodelavci. Jasno je treba povedati, da v FC Koper leta 2006, kot je pokazal čas, ni prišel pomagati, temveč klub zadolževati. Osebno menim,  da takšna pomoč, v slovenskem športu ni dobrodošla in si  je tudi v prihodnje, vsaj v FC Kopru ne želimo. Tudi sam sem klubu veliko let  finančno »pomagal«, a te pomoči nikoli nisem terjal nazaj. Ko smo se počasi začeli izvijati iz primeža dolgov, ki jih je ustvaril prav Milan Mandarič s svojimi sodelavci, sem predsedniški stolček kluba zapustil. Ob mojem odhodu je imel FC Koper veljaven in podpisan dogovor o odplačevanju dolga z g. Mandaričem , ki smo ga spoštovali in izvrševali. Kaj se je zgodilo po tem, ko sem zapustil FC Koper ne vem, vsi pa vemo, kako se je FC Kopru obrestovala »pomoč« Milana Mandariča. Nazadoval je v najnižjo ligo.

Ne želim se vpletati v odnose med g. Mandaričem in z bivšim županom MO Koper g. Borisom Popovičem, ki ga prvi omenja v spornem članku.  Menim, da je osebne zamere potrebno reševati  medsebojno v dialogu, nikakor pa ne na plečih in na škodo družbeno tako pomembnih subjektov, kot so športna društva, v konkretnem primeru FC Koper. Pod njegovim okriljem vsak dan trenira in igra več kot 300 otrok. Ti vsekakor potrebujejo pomoč vseh, ki so pripravljeni pomagati. To je tudi moj namen in prav zato sem se v klub vrnil. Da sem dobrodošel, je konec koncev pokazala tudi podpora, ki sem je bil deležen na skupščini kluba, kjer me je podprla velika večina članov.

Kot je v zgoraj omenjenemu članku Nataše Čepar poudaril tudi župan MO Koper Aleš Bržan je FC Koper avtonomno športno društvo v katerem ni prostora za politiko in se zato sam ne bo spuščal v avtonomijo odločanja članov društva. Z županom se povsem strinjam in zagotavljam, da pod mojim vodstvom v FC Kopru ne bo prostora za politiko. Gospodu Mandariču  pa bi rad sporočil le, da bomo tudi brez njegove »pomoči« FC Koper vrnili tja, kamor spada, v vrh slovenskega nogometa.

 

Anto Guberac,

predsednik FC Koper